tisdag 7 maj 2013

Trasvirkmattan på plats!

Nu är den klar, min virkade trasmatta till badrummet! Jag gillar den skarpt! Den ser så där lagom hemtrevligt lantlig ut som jag hade tänkt mig. Dessutom är den härlig att gå på, inte minst med nyduschade fötter. Eftersom den är gjord av gamla vältvättade lakan har den en fantastisk uppsugningsfömåga och man behöver inte längre torka sina fossingar innan man kliver ur duschen. Det allra bästa är nog att så fort den blir smutsig är det bara att slänga in den i tvättmaskinen som vilken handduk som helst.

 Totalpriset för mattan blev sisådär 40 kr. Hitta en billigare nygjord badrumsmatta om ni kan! Eller mer miljövänlig! Mattan är helt och hållet återvirkad av ca 1,5 cm tjocka remsor som jag rivit av gamla påslakan.

 

När jag ändå höll på att piffa till badrummet passade jag på att göra några små skyltar till handdukarna också. Kostnaden för dem är noll kronor. Allt som behövdes var nämligen lite drivved och en märkpenna. Vill du också göra en trasvirkmatta? Gör så här:

Börja med att riva ca 1,5 cm tjocka remsor av lakansväv (för att slippa en miljon lösa ändar att fästa kan man riva antingen runt, runt eller vända precis i kanten så att remsorna sitter ihop i ett litet fyrkantigt U i varje ände). Vill man byta färg görs det med fördel mellan varven.

Varv 1: Virka 15 lm
Varv 2-8: 1 lm, vänd arbetet, hoppa över första maskan, 1 fm i varje m på föregående varv

Nu har man en rektangel. Fortsättningsvis virkar man runt hela rektangeln istället för att vända arbetet och virka fram och tillbaka.

Varv 9: 1 lm, vänd arbetet och virka ena långsidan av rektangeln först, 1fm i varje m på föregående varv (15m). Sen görs en ökning genom att virka en extra fm i den sista m på föregående varv. Fortsätt sedan att virka längs med kortsidan på rektangeln, 1 fm per virkat varv (8m). Gör en ökning genom att virka en extra fm i den sista m på det föregående varvet. Virka sedan nästa långsida, 1fm per m på föregående varv (15m). Gör en ökning genom att virka en extra fm i den sista m på föregående varv. Virka sedan rektangelns sista kortsida. 1fm i varje m (8m). Gör en ökning genom att virka en extra fm i den sista m på föregående varv. Avsluta med en sm i varvets första m.

Varv 10-35: 1 lm. 1 fm i varje m på föregående varv. Öka 4 m/varv genom att virka en extra fm i varje hörn. Avsluta med en sm i varvets första m. 

Fäst alla lösa trådar. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar