måndag 15 juli 2013

Tvåändsstickning 101

Jag har fått för mig att jag ska lära mig något helt nytt, nämligen tvåändsstickning! Som man förstår av namnet är det alltså stickning med två ändar, dvs två trådar. Tvåändsstickning har många fördelar (eller man kanske ska kalla det skillnader) gentemot "vanlig" stickning. Förutom en hel del tekniska skillnader i utförande så blir tvåändsstickat tjockare, tätare och mer slitstarkt än vanligt stickade saker. Om man väljer att ha olika färger på de två trådarna får man en snygg mönstereffekt även om man, som jag, bara stickar räta maskor. Blir man lite flinkare i fingrarna är det dessutom ganska enkelt att kombinera färgerna i mängder av olika mönster. Förutom färgmönster så kan man även sticka riktigt snygga strukturmönster med tvåändsstickat som skiljer sig en del från hur struktur kan se ut i vanlig stickning. Något annat kul med tvåändsstickning är att det är ett mycket äldre hantverk är vanlig stickning och att det ju är roligt att kunna bidra till att sådana kunskaper bevaras.

För varje stickad maska i tvåändsstickning så snor man de två trådarna om varandra en gång. Detta leder snabbt till en väldig massa trassel. För att underlätta upptrasslandet så rekommenderas varmt att båda trådarna kommer från samma nystan, en utifrån och en inifrån. Vill man då som jag ha två olika färger i sin stickning så får man helt enkelt nysta sig sitt eget nystan (för jag har då inte sett några färdiga att köpa). Det finns antagligen fina redskap med fina namn för att göra detta, men jag försäkrar att det går jättebra med vad som finns till hands (i mitt fall en husshållspappershållare). Enligt tradition nystar man det ljusaste garnet innerst för att skydda det från smuts. Det är viktigt att hela tiden nysta åt samma håll. Detta för att garnet som sedan tas inifrån ska löpa lätt. För att veta hur mycket garn jag skulle nysta på använde jag helt enkelt en hushållsvåg och vägde garnet med jämna mellanrum.
När nystanet är färdigt ser det ut så här. Egentligen ska garnet vara s-spunnet och z-tvinnat för bästa resultat (dvs spunnet och tvinnat i motsatt riktning i jämförelse med de allra flesta garn på marknaden). Eftersom jag ville sätta igång direkt och dessutom inte ens visste om jag skulle lyckas med projektet så använder jag helt vanligt bommullsgarn den här gången  (dvs z-spunnet och s-tvinnat). För att enkelt kunna snurra upp trasslet använder jag en hårnål och nålar fast båda garnändarna i nystanet. På så sätt behöver jag bara lyfta upp stickningen så att nystanet hänger fritt så snurrar det helt enkelt upp sig själv, mycket smidigt!
Hej och hå vad mycket text det blev nu. Jag är visst väldigt engagerad i ämnet redan märker jag. Vi får väl se hur det går nu när jag börjar sticka. Så här ser det i alla fall ut nu när jag lagt upp 51 maskor för att sticka min allra första tvåändsstickade grytlapp. Wish me luck!

3 kommentarer:

  1. Good Luck, det där vill jag absolut lära mig också!
    Provad på Liljevalchs museum i Stockholm förra sommaren men sen dess har det inte blivit ngt mer, skulle såå görna vilja gå en kurs!!

    SvaraRadera
  2. jag vill kunna sticka tvåändsstickning, får prova till hösten

    SvaraRadera
  3. Jag har oxå tänkt lära mig tvåändsstickning i sommar! Hoppas inte det är så svårt som det ser ut.

    SvaraRadera