måndag 6 januari 2014

Om konsten att stoppa strumpor

Jag är ju mycket för att återanvända, göra om och lappa och laga och får dåligt samvete av allt jag nykonsumerar. Länge, länge har jag haft många par trasiga sockar hemma som jag inte velat slänga med tanken att jag någon gång ska lära mig att stoppa strumpor. Nu äntligen har det hänt! 


Efter ett besök på Antikladan i Lilla Edet (en fantastisk affär, men det är en annan historia) kom jag hem hela fem kronor fattigare och en liten stoppsvamp (eller vad man nu ska kalla det) rikare. Jag hade en idé om hur man gör men tog en tur på Google för att vara på den säkra sidan. Principen är egentligen väldigt enkel, man liksom väver en ny del över hålet.

Till att börja med trär man sockan över stoppsvampen och låser fast den med den lilla elastiska metallringen. Sen börjar man stoppa genom att först sy långa, parallella och lagom spända stygn tvärs över hålet. Detta kan liknas vid varpen om man nu tänker vävning. Varje gång syr man lite längre än vad hålet är stort så att man når de maskor som fortfarande är hela och får på så sätt garnet att fästa ordentligt.

När man fyllt hela hålet med längsgående stygn vänder man och syr eller väver tvärsöver dem. Varannan gång över, varannan gång under de andra stygnen och så tvärtom på nästa varv.


Efter lite arbete med stoppnålen framträder en liten garnväv. Så småningom har man fyllt hela hålet och lagat sin strumpa. Jag inser ju så klart nu att det bästa är om man stoppar hålet nästan innan det uppkommit. Gör inte som jag och vänta till sockans hål är så stort att hela foten tittar ut innan ni gör något åt saken...



Om det faller sig så att strumporna man stoppar är sådana man själv stickat är ju chansen stor att man har lite garn kvar i samma färg. Det hade inte jag, så jag tog ett som var så lik som möjligt. Innan jag började funderade jag lite på att det ju skulle vara svårt att få det riktigt snyggt eftersom sockarna är så randiga. Sen kom jag på att det ju faktiskt väldigt gärna får synas att jag har stoppat mina strumpor och jag inte bara köper nytt direkt utan att tänka mig för. Nästa gång kanske jag till och med ska välja helt annan färg än de som redan finns med. Då kan till och med den som är oinvigd i stickandets och stoppandets fantastiska värld lägga märke till (och förhoppningsvis inspireras av) min hållbarhetsinsats.



2 kommentarer:

  1. Jag har också nyligen lärt mig att stoppa strumpor, och det är riktigt roligt! Kul att det är fler som gör det.

    SvaraRadera
  2. Så roligt att se den gamla stoppsvampen kommit till användning igen. Jag har ägt en sådan för länge, länge sedan, undrar vart den tagit vägen.
    Bra beskrivning hur man lagar och jättefin lagning du gjort!

    SvaraRadera